Ramkraak

 

Een ramkraak is een diefstal (of een poging daartoe) waarbij de daders een etalage, deur of toegangspoort van een onderneming of handelszaak met geweld proberen open te breken. Ze gebruiken daarvoor een voertuig, een voorwerp (dat al dan niet door een voertuig wordt voortgeduwd) of een slagwapen. Veel ondernemingen hebben een alarmsysteem, maar door een ramkraak kunnen dieven in relatief korte tijd een grote buit meegraaien voordat de politie arriveert.

 

De doelwitten van ramkrakers zijn zeer divers: in de eerste plaats viseren ze benzinestations, maar ook kledingzaken, parfumeries en elektrowinkels zijn populaire doelwitten. Juweliers krijgen – ondanks hun waardevolle verkoopwaar – relatief weinig ramkrakers over de vloer.

 

  • Hoe voorkomen?
    • Eigenaars van winkelpanden kunnen de sociale controle verhogen door de leegstaande ruimten boven de handelszaak in te vullen als woning.
    • Als handelaar kunt u zelf investeren in rampalen of veiligheidsglas.
    • Sluit u aan bij een buurtinformatienetwerk van zelfstandige ondernemers (BIN-Z) in uw buurt. De leden van zo'n netwerk waarschuwen de lokale politie wanneer ze verdachte handelingen opmerken en zorgen zo voor de noodzakelijke sociale controle.

 

Contact

Preventie de Vrièrestraat 26 Knokke-Heist 8300

Openingsuren

050 630 473 050 630 159  preventie@knokke-heist.be