Met voorbedachten rade / Lazarus

Zaterdag 22 maart om 20 uur

 

Lazarus bewerkt een verhaal van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz tot een spannend toneelstuk vol bloedstollende suspense en onverwachte wendingen!

 

Witold Gombrowicz schreef ‘Moord met voorbedachten rade’ in 1928, het verhaal waarin een rechter een oude kennis opzoekt om een erfeniskwestie te regelen. Bij aankomst in de familie verneemt hij het overlijden van zijn vriend. Tegen alle waarschijnlijkheid en materiële bewijzen in, houdt hij hardnekkig vol dat deze schijnbaar natuurlijke dood (natuurlijke dood, dat is zo ’n vaag begrip) in wezen een moord is met voorbedachte rade. Het verhaal ontleedt met grote precisie de gedachtegangen van zijn personages, die van de magistraat, onverzettelijk in zijn zoektocht naar bewijzen van de misdaad, en die van de familieleden van de overledene: zijn vrouw, dochter en vooral zijn zoon, die alle drie ten prooi lijken te vallen aan twijfels, schaamte, walging en angst.

 

Het verhaal is een Oedipusiaanse parodie op een detectiveverhaal, dat verslag doet van het onderzoek van een misdaad die nooit heeft plaatsgevonden. De blunders van het rechtssysteem zijn hier echter niet het onderwerp. Het duel tussen de zoon en de rechter is dat wel.

 

Prijs: € 16 / € 15 kortingskaarten / € 13 Uitpas, BILL, groepen + 10 pers.