Media-wall

BELEEF MEXICO-STAD IN REAL-TIME DOOR DE OGEN VAN 4 TOONAANGEVENDE JONGE BELGISCHE FOTOGRAFEN

Mexico heeft doorheen de geschiedenis talrijke internationale fotografen en kunstenaaars geïnspireerd zoals o.m. Sergei Eisenstein, Paul Strand, Tina Modotti, Bernard Plosssu, Robert Capa en recenter ook Francis Alÿs, Susan Meiselas, Simon Norfolk, enz. Mexico liet een spoor na in hun werk en op hun beurt lieten ze een spoor na in de geschiedenis van de Mexicaanse fotografie en beeldende kunsten.

Het is in die traditie dat Sébastien Van Malleghem (°1986), Lara Gasparotto (°1989), An-Sofie Kesteleyn (°1988) en Gert Verbelen (°1987) naar Mexico City reizen tijdens het Fotofestival. Een maand lang zullen de vier Belgische beeldenmakers deze gigantische metropool doorkruisen en de karakteristieken van deze miljoenenstad door hun ogen vastleggen. Geïnspireerd door de Mexicaanse dodencultus onderzoekt SÉBASTIEN VAN MALLEGHEM de relatie met de dood in de hedengaagse Mexicaanse megalopool. An-Sofie Kesteleyn en GERT VERBELEN infiltreren in de Mexicaanse jongerencultuur. Verbelen toont ons hoe jongeren zich verenigen en in opstand komen tegen het establishment, als reactie op de oneerlijke sociale, politieke en economische omstandigheden in het huidige Mexico. In tegenstelling tot Verbelen, focust AN-SOFIE KESTELEYN op het dagelijkse leven van een huidige generatie elite-jongeren, die in extreme weelde en rijkdom leven in een stad waar de socio-economische ongelijkheid steeds groter wordt . En ten slotte toont LARA GASPAROTTO ons haar ervaringen: spontaan, maar ruw gefotografeerd, nu eens provocerend, dan weer intiem.

Hun fotoreportages worden gepresenteerd in de tentoonstelling Mexico Megalopolis via een monumentale en interactieve media-wall in het Cultuurcentrum Scharpoord. Via de media-wall zullen we in real-time nieuwsinformatie, tweets en posts over Mexico ontvangen en kunnen we de beelden, bewegingen en indrukken van de fotografen op de voet volgen!

Vanaf 26 Maart t.e.m. 1 mei 2016 zijn de fotoreeksen ook exclusief te zien in de weekendkrant van De Standaard en DS Online (www.destandaard.be)

Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met Nikon, De Standaard en het tech-bedrijf Fisheye.