Federaal token

Omschrijving:

Een federaal token is een document met daarop 24 persoonlijke codes en uw naam. U kunt met uw token, net als met een elektronische identiteitskaart (eID), toegang krijgen tot bepaalde beveiligde online diensten van de overheid.

U kiest bij het aanmelden bij een beveiligde online dienst voor de optie 'aanmelding met beveiligingscode via token'. Vervolgens geeft u uw persoonlijke gebruikersnaam en paswoord in. De website vraagt u dan om één van de 24 codes van uw token in te geven.

U kan een token online aanvragen op de portaalsite van de federale overheid. Om uw token aan te vragen, gebruikt u uw elektronische identiteitskaart (eID).

Het is ook mogelijk om via de dienst Burgerzaken van uw gemeente een token aan te vragen.

Uw token wordt de eerste werkdag na de aanvraag gedrukt en opgestuurd per post naar uw officieel adres.

Binnen 2 à 3 werkdagen ontvangt u het token.

Als u als Belg in het buitenland verblijft, en u hebt geen officieel adres meer in België, dan kunt u zich bij voorkeur registreren en aanmelden met uw elektronische identiteitskaart (eID). U kunt ook gebruik maken van de beveiligingscode via mobiele app of de beveiligingscode via SMS.

Niet-Belgen die geen eID hebben, maar vanuit het buitenland toegang moeten krijgen tot Belgische applicaties, kunnen naast een token ook andere digitale sleutels aanvragen: beveiligingscode via mobiele app en beveiligingscode via SMS. Neem hiervoor contact op met de Servicedesk van Digitale Transformatie.

Bedrag: 

Het federaal token is gratis.

Contact

Burgerzaken Alfred Verweeplein 1 8300 Knokke-Heist T 050 630 122 E burgerzaken@knokke-heist.be