Herken de winkeldief tussen uw klanten

Een profiel van ‘de winkeldief’ kan niet gemaakt worden. Het uiterlijk van een klant is absoluut geen indicator om te zien of u met een winkeldief te maken hebt. Iedereen kan een dief zijn. Om grip te krijgen op winkeldieven is niet het uiterlijk maar wel het gedrag een betrouwbare indicator.

 

 

Winkeldieven vertonen specifieke gedragingen kort voor of tijdens de diefstal. Dit blijkt na een analyse van videobeelden van winkeldiefstallen uitgevoerd in Nederland.

De meest voorkomende gedraging bestaat uit het afschermen van de handen. Kopende klanten houden onbewust een zekere afstand tussen het artikel die ze wensen te kopen. Een dief zal dichter bij het tentoongestelde artikel staan. Hij zal als het ware bijna plakken aan het artikel.

 

 

Zo zal een winkeldief ook meer aandacht hebben voor het doen en laten van de winkelmedewerkers dan voor de aangeboden artikelen. Als klant ga je vergelijken en keuren. Een winkeldief wil echter weten of de kust veilig is.

 

 

Een gedraging die ook vaak voorkomt is het in de hand nemen van een artikel, het aan alle kanten bekijken en hierbij opkijken en van zodra de persoon een winkelmedewerker ziet, het artikel terugplaatsen. Een kopende klant zal dergelijk gedrag alleen vertonen om extra informatie over het artikel te vragen aan een winkelmedewerker.

Contact

Preventie de Vrièrestraat 26 Knokke-Heist 8300

Openingsuren

050 630 473 050 630 159  preventie@knokke-heist.be

Gerelateerde inhoud