Mag u eisen dat een klant zijn tas opent?

Elke klant heeft recht op privacy en daar behoort ook de inhoud van zijn tas toe. Dus als eigenaar of winkelbediende heeft u niet het recht om te eisen dat een klant u toont wat er in zijn tas zit. Zelfs niet wanneer u vermoedt dat de klant iets gestolen heeft of wanneer het alarm is afgegaan.

 

Enkel een bewakingsagent erkend door FOD Binnenlandse Zaken (met duidelijke en zichtbare identificatiebadge) kan dit vragen wanneer hij of een werknemer gezien heeft dat de klant iets in zijn tas heeft weggemoffeld en dit niet getoond heeft aan de kassa en dus zonder te betalen de winkel wil verlaten. Weigert de klant, dient de bewaker de politie te verwittigen maar zal hij ondertussen maatregelen nemen om te voorkomen dat de klant ervanonder muist. Verhoren en fouilleren mag dan weer niet en is uitsluitend voorbehouden voor de politiediensten.

 

In feite mag iedere burger bij de ontdekking van een strafbaar feit op heterdaad iemand staande houden en vasthouden tot de politie komt. Winkeldiefstal valt hier uiteraard ook onder.
Sommige winkeldieven zullen zich verzetten. Gepaste dwang mag gebruikt worden tot de komst van de politie bv. iemand tegen een muur drukken tot de winkeldief meewerkt. Dreigen met een wapen of mishandelen mag nooit. Anders kan de dief u voor de rechter slepen en kan u alsnog gestraft worden. Gebruikt de dief zelf geweld en de politie is er nog niet, dan kunt u hem het beste laten gaan. U moet altijd denken aan uw eigen veiligheid en die van uw klanten.

 

Bron: TA Budget & Recht 213

Contact

Preventie de Vrièrestraat 26 Knokke-Heist 8300

Openingsuren

050 630 473 050 630 159  preventie@knokke-heist.be