21 maart, 2018

Nieuwe biljartruimte in sportcentrum Laguna

burgemeester knipt lint doorOp dinsdagavond 20 maart 2018 opende het gemeentebestuur de nieuwe biljartinfrastructuur in Bucksters’ Sports Bar in het sportcentrum Laguna in Duinbergen. Na het woordje van sportschepen Jan Morbee en de eerste stoot door burgemeester Graaf Leopold Lippens konden de leden van Elite 13, de Koninklijke Knokse Biljartclub en biljartclub Albatros de 4 professionele tafels van Verhoeven uittesten.  Het biljartatelier van Verhoeven in Malle is wereldberoemd. Alle Belgische kampioenschappen en de meeste wereldrecords worden op een dergelijke biljarttafel gespeeld.

 

Biljart: het spel der koningen

 

De oorsprong van het biljartspel situeert zich volgens sommigen ergens in het begin van de 12de eeuw. Andere historici gaan zelfs terug naar 200 voor Christus. De biljarttafel zoals we die nu kennen, zou uit de 15de eeuw dateren. Wat het land van herkomst betreft, blijven de meningen ook biljartenverdeeld. Het zou afkomstig kunnen zijn van het Franse bille-art, de kunst van het balspel. Voor de Engelsen is het Bill Kew die voor het eerst de bal met zijn yard (een ellestok) op de tafel zou hebben gespeeld. Hoe dan ook, biljarten was een spel van de betere standen en wordt daarom ook wel eens het spel der koningen genoemd. Lodewijk XI maar ook edele dames zoals Marie Stuart, Marie-Antoinette, tsarina Catherina de Grote en queen Victoria waren naar verluidt briljante biljarters. Biljart is uiteindelijk een volkse mannensport geworden sinds het hoofdzakelijk beoefend wordt in cafés. Hieraan komt blijkbaar terug verandering, want meer en meer ziet men opnieuw vrouwelijk talent opkomen, zelfs tussen de jeugdspelers.

 

Vraag naar infrastructuur voor carambolebiljart

 

De voorbije tien jaar kwam er vanuit de plaatselijke biljartclubs steeds meer de vraag naar een aangepaste ruimte voor carambolebiljart.  In Nederland en België is dit altijd de gewone vorm van biljarten geweest en burgemeester biljartwaren pool- en vooral snookertafels nauwelijks te vinden. Intussen heeft vooral snooker via de media meer aandacht gekregen en is vaak een snooker- en pooltafel eenvoudiger te vinden dan een tafel voor het carambolebiljart. Vandaar dat de sportdienst samen met uitbaters Justine Oppalfens en partner Nick Vantorre van Bucksters’ Sports Bar het biljartlaken naar zich hebben toegetrokken om 4 professionele tafels van het wereldberoemde atelier Verhoeven uit Malle te laten installeren in het Laguna sportcentrum. Medewerkers van de gemeentelijke sportdienst voerden ook de nodige aanpassingswerken uit om het biljartspel in comfortabele omstandigheden te laten plaatsvinden. De leden van Elite 13, de Koninklijke Knokse Biljartclub en biljartclub Albatros zijn alvast razend enthousiast met de nieuwe biljartaccommodatie. De verschillende clubs spelen op verschillende dagen maar wie weet kruisen ze ooit eens tijdens een interclub de keus met elkaar voor een spannende derby der Knokke-Heistse deelgemeenten.