Weer
14.4 °
25 augustus, 2017

19de Zwintriathlon

zwintriathlonMet komend weekend 925 deelnemers aan de Scapa Sports Iron Kid om en rond Sportoase Duinenwater en 480 deelnemers aan de Paljas Finishers Triatlon is Knokke-Heist weer volledig in de ban van deze prachtige combinatiesport. De 19de editie van de Generali Zwintriathlon op woensdag 6 september moet dan weer de kers op de taart van het triatlondrieluik worden. Woensdag 6 september wordt dan ook ongetwijfeld weer een sportieve topdag! Niet minder dan 1.100 triatleten uit 8 verschillende landen gaan dan andermaal de uitdaging aan om 1 km te zwemmen in de Damse Vaart, 45 km te fietsen in de prachtige Zwinregio en 10 km te lopen op de Zeedijk van Knokke-Heist.

Bij de heren wordt het een zeer open strijd voor de zege. Omwille van deelname aan het WK halve afstand in Chattanooga (USA) op 10 september moest titelverdediger Pieter Heemeryck met spijt in het hart zijn deelname annuleren. Runner-up van 2016, Jelle Geens, de sterke Duitse militair Steffen Justus en de winnaar van 2009 en 2011, Bart Aernouts worden het meest naar voren geschoven als podiumkandidaten. Aernouts schitterde begin juli nog door de op één na belangrijkste volledige triatlon ter wereld op zijn naam te schrijven: de Challenge van Roth.

Bij de dames gaat Katrien Verstuyft resoluut voor haar 3de overwinning op rij. Hiermee zou ze recordhoudster Sofie Goos evenaren. Het is afwachten welke progressie Sara Van De Vel, de runner up van vorig jaar heeft gemaakt. Maar ook Sofie Hooghe zal zich zeker in de debatten voor de podiumplaatsen mengen.

Met de ‘Battle of the sexes’ starten andermaal een beperkt aantal dames, die mogen ambiëren om als eerste over de meet te komen, 13 minuten voor de top van de heren. Wie als eerste over de meet komt, wint een extra premie van € 1.000. Momenteel staat het sinds de invoering van deze formule 6-3 in het voordeel van de dames.

Met niet minder dan 359 deelnemers uit Knokke-Heist en 40 uit Sluis blijft de Zwintriathlon ook de lokale gemeenschap beroeren! De lokale triatlongemeenschap is dan ook zeer benieuwd of onze lokale dames hun exploot van vorig jaar kunnen bevestigen: met Sophie Van Biervliet (9de), Annelies Verstraete (14de) en Catherine Verhelst (15de) drie dames in de top 15. Nu ook Nancy Obreno weer van de partij is, wordt het meer dan ooit drummen voor het lokale podium.

Bij de heren is het dan vooral uitkijken naar de prestatie van stadsgenoot Sanne Swolfs die vorig jaar dolgelukkig als 8ste over de meet kwam. Ex-profrenner Benny Deschrooder is er dit jaar niet bij, maar Frederik Boussy woont weer in Knokke-Heist, staat op scherp en gaat voluit de strijd aan met de ervaren Yves Depoorter.

6 recreanten proberen voor extra sfeer te zorgen door deel te nemen als ludieke deelnemer. Zo ziet men straks twee Wonder women in actie, Timamchamon verrijzen, en een groenteboer, een bakker en Pé Sluis zaken doen.

6 Europese militaire delegaties beslechten dan weer een regionaal militair kampioenschap (CISM).

10 deelnemers staan voor de 19de keer aan de start van de Zwintriathlon. Het betreft Patrick Crevits, Jacques Danneels, Bernard Deleener, Peter Janssens, Kurt Jodts, Geert Provoost, Nicolas Sabbe, Peter Vanderkeilen, Luc Vanmaele en mede-oprichter Jordaan Verwilst.

De deelnemers namens het project Transplantoux worden begeleid door het Transplantatiecentrum van het UZ Leuven. Zij beseffen heel goed dat ze een tweede kans gekregen hebben en willen met hun deelname bewijzen het gewone leven opnieuw aan te kunnen. Zo ook de deelnemers en hun buddy’s die onder de noemer ‘Tria Go’ deelnemen. Met hun project willen zij in samenwerking met UZ Antwerpen onderzoeken hoe lotgenoten na een oncologische revalidatie op een goede en gezonde manier kunnen trainen en hoe hun lichaam daar fysiek en emotioneel op reageert. Zo schrijft elk zijn eigen triatlonverhaal. Wat hen allen verbindt, is de vreugde van het bereiken van de meet.

Toeschouwers die de wedstrijd op de voet willen volgen van in het pittoreske Sluis tot op het familiale Albertstrand, kunnen dit doen via het uitgebreide, grensoverschrijdende fietspadennet. De sfeervolle Zeedijk zal andermaal aangekleed worden tot een kleurrijk forum waarop men de gladiatoren luidkeels kan aanmoedigen. De supporters worden hierbij geholpen door de gepersonaliseerde borstnummers. Het kleur van het borstnummer duidt aan in welke van de 11 waves men tussen 13.30 en 14.35 uur is gestart.

zwintriathlon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zwintriathlon