Weer
1.8 °

Receptjes met honing

Shampoo

Steeds meer mensen beseffen dat shampoo en conditioners boordevol chemische rotzooi zitten. Ook al eten we de shampoo niet op, de hoofdhuid bevat veel zweetklieren, zenuwuiteinden enz. die al die stoffen gemakkelijk opnemen en zo komen die stoffen toch in je lijf terecht. We moeten dus dringen kritischer worden met wat we op ons lichaam smeren. Heel wat mensen zijn er ondertussen van overtuigd en noemen zichzelf de "No Poo" beweging. Voor alle duidelijkheid, No Poo staat voor "no shampoo".

Honing is een ideale vervanger van shampoo en heel simpel te gebruiken. Je neemt 1 EL biologische honing en je lost die op in enkele eetlepels water (temperatuur van het water mag niet hoger zijn dan 65°C om de werking van de honing niet kapot te maken). Eventueel kun je hieraan ook nog enkele druppels etherische olie toevoegen.

Maak je haar nat en wrijf het mengsel goed in je haar en op je hoofdhuid, goed uitspoelen met lauw water en klaar!

Gemberthee met citroen en honing

Als je snipverkouden bent, je wat lusteloos voelt of gewoon omdat je het lekker vindt.

Ingredïenten:

  • een stukje gember van ongeveer 5 cm geraspt
  • 1 biocitroen, sap en rasp
  • 1 liter water
  • biologische honing
  • naar smaak en voorkeur kun je er ook salie, tijm, munt, ... aan toevoegen

Werkwijze:

Zet het water op met de gember en de citroen en breng aan de kook. Laat het mengsel afkoelen tot zo'n 65 °C en doe er dan pas de honing bij, als de temperatuur hoger ligt gaat de werking van de honing verloren.

Hypocras

Een middeleeuws recept op basis van rode wijn dat je zelf kunt maken als hartverwarmend drankje!

Ingrediënten per fles rode wijn:

  • rode wijn - 1 fles
  • rietsuiker - 60 gram
  • kruidnagel en foelie - samen 1 TL
  • kaneel - 10 gram
  • nootmuskaat - 1 TL
  • peperkorrels - een paar
  • gember - 1 EL
  • kardemom - 8 peulen
  • honing - 1 EL
  • rozenblaadjes - 1 EL
  • biologische sinaasappel - 1 stuk - in schijfjes gesneden

Doe alle ingrediënten in een af te sluiten pot en laat minstens enkele weken trekken. Zeef de wijn en serveer koud of warm.

Saliewijn

Een middeleeuws fris recept op basis van witte wijn.

Ingrediënten per fles witte wijn:

  • witte wijn - 1 fles
  • rietsuiker - 60 gram
  • kruidnagel - 1/2 TL
  • bijvoet - 1 TL
  • kardemom - 8 peulen
  • honing - 1 EL
  • gember - 1 EL
  • biologische citroen - sap + TL zeste
  • salie - 1 EL

 

Doe alles samen in afsluitbare pot en laat enkele weken trekken. Zeef de wijn en zet het in de koelkast. Santé!